Carilah maklumat

Thursday, January 14, 2010

1. Ingatilah saudara jangan berbalah. Menabur fitnah amatlah mudah. Untuk merawatnya terimalah padah. Jangan bercakap sebelum berfikir dan janganlah buat sebelum mentadbir. Hati-hatilah kita memilih guru. Jangan terperangkap fatwa yang keliru.

2. Selalulah bepegang kepada amaran nabi s.a.w. dalam sabda baginda riwayat muslim
yang bermaksud, "Sesungguhnya Allah s.w.t. tidak memandang pada rupa (iklan) dan harta kamu; bahkan Allah s.w.t. memandang pada hati dan amalan kamu".

3. Hindarkanlah did daripada orang alim yang menyalahgunakan ilmunya untuk kepentingan diri dan hidup hanya mencari kesempatan kepentingan diri. Takutilah amaran nabi s.a.w. di bawah ini:

yang bermaksud, "Apa yang aku paling takut (berlaku) ke atas kamu selepas (ketiadaan) aku ialah manusia hipokrit (pura-pura) yang berilmu hanya pada lidah" (Rlwayat al-Bazzar).

WALLAHU A'LAM.

Segala video dan audio rakaman ada disimpan. Cuma yang perlu dilakukan ialah cari dan tanya.

0 comments:

Post a Comment

Apa kata Blogger

  • Benarkah seperti apa yang dikata - Isu hangat ini disiarkan oleh blog TheKedahReport yang dikatakan melibatkan seorang Exco Kedah yang bertandang ke Johor. Selepas itu terdapat komen atau ...
    8 months ago
  • Umno kena kencing??? - *SOKONG MEMBAWA REBAH* Pakatan Rakyat telah berjaya mematahkan usaha-usaha UMNO untuk menarik sokongan institusi agama di negeri Selangor bagi menyokon...
    7 years ago